7 прости стъпки за това, как да изкъпете вашето куче.

1. Разходете вашето куче. Може да звучи странно, но най-добрият начин да започнете къпането на вашето куче, е с дълга изтощителна разходка. По този начин кучето ви се чувства добре и се наслаждава на банята.
2. Срешете кучето. Ако имате дългокосместо куче, е хубаво да го срешете на места където има заплетени косми. Това може да е болезнено за кучето но премахва мъртвите и изтощени косми.
3. Пригответе банята като си набавите 4-5 хавлии, шампоани,клечки за уши и съд за вода, с който да поливате кучето.
4. Вкарайте кучето във ваната (в случаи, че имате вана). Ако имате малко кученце това няма да е трудно, но ако кучето е голямо това ще е по-трудно. Повдигнете кучето внимателно, като внимавате да не нараните животното.
5. Говорете на кучето и го търкайте докато увеличавате топлата вода. Напълнете съда с вода и полейте гърбът и вратът на кучето, като внимавате да не влиза вода в ушите и носа на кучето.
6. Започнете да нанасяте шампоан по дължината на гърба на кучето до опашката, като внимавате да не влиза в ушите, носа и устата на кучето. Продължавайте да ги поливате със съдовете, които ползвате за целта. Внимателно изплакнете кучето, като се убедите,че не е останал шампоан по козината на животното, тъй като може да му причини сърбежи. Колкото до муцуната на кучето, просто използвайте мокра кърпа.
7. Подсушете кучето.
Някои хора предпочитат да използват сешоар когато подсушават кучето си. Това също премахва миризмата на мокро куче при по-дългокосместите кучета.
Преди да пуснете кучето се погрижете за ушната му хигиена. Внимавайте, когато почиствате с клечките за уши, ако сте несигурни просто използвайте мокра кърпа, или оставете това на ветеринар.
След баня обикновено кучетата стават много игриви и често търкат гърбът си в килима (ако имате килим).

Bookmark and Share